2015. augusztus 31.

Magról vetett levendula

Szakmámat tekintve nem vagyok kertész, csak egy kísérletező kertbolond. Sokan csodálkoznak hogy tudok ennyi növényt szaporítani, köztük a levendulát amit évek óta magról vetek.
Az első magvetést pár éve kezdtem, mikor egy kedves ismerős felajánlotta hogy arassam le az elvirágzott levenduláit mert ő úgysem tud vele mit kezdeni. Ezt megszárítva és lemorzsolva rengeteg apró magot találtunk a dobozok alján amit tésztaszűrőn átszitáltunk és a magokat üvegekbe tettük.
A levendulamag kikeléséhez hidegre van szükség ezért beteszem a magokat a fagyasztóba és ha el nem felejtem kiszedni akkor pár napig ott hagyom. De volt már bent egy hónapot is és sajnos nem figyeltem meg melyik kelt ki korábban. Mikor kiveszem, balkonládába, cserépbe vetem el. Ami a földet illeti a levendula nem válogatós, a homokos, kavicsos földben is éppen olyan jól kikelt mit a virágföldben.
Ebbe a ládába nyár elején vetettem el  a magot. A kert közepére napos helyre tettem és minden nap locsoltam hogy a földje mindig nedves legyen. Mikor ezeket a leveleket meglátom kezdhetek örülni mert ezek már a levendulák :-)
Több láda is sorakozik a kertben, különböző időkben vetve, különböző földbe ültetve. 
Itt jól látszik hogy mekkorát nőttek az utóbbi 2 hétben. A bal oldali képen a jobb oldali cserép ugyanaz mint  ami a jobb oldali képen van. Ki kellene palántáznom hogy bokrosodni is tudjanak. 


Palántázni magas négyszögletes cserépbe szoktam, mert hosszú a gyökere. De nagyon kell figyelni hogy mindig kapjanak vizet, mert a nagy melegben 1-2 nap után megszáradnak víz nélkül.  Mikor elfogynak a cserepeim mindenhova ültetem őket. 


Legjobban a szabad földben szeretnek, ezért amit tudok kiültetek. A képen szintén magról vetett levenduláim, a ládában már az "ültetvényről" behozott idei csokrok vannak.


A kinti tövek már hatalmasak 4-5 éve ültettük őket
A francia levendulának van csak magja: 


Az angol nem hoz magot, ez tőosztással szaporítható

Az első palántáimat Bartus Sándor tihanyi őstermelőtől vettem. A honlapján sok hasznos infót találtok és mindkét fajta levendulát megtaláljátok Nála. 

Az idei termésünk egy része szárítás közben: 


Néhány termékem amibe a saját levendulánk kerül: