2014. október 12.

Fűszerkert magaságyásban

Hónapok óta keresek egy kerti képet a gépemen. Már lemondtam róla és tegnap előkerült:) sok más kerti képpel együtt. Mert időnként csinálok azért fotókat róla, hogy lássam mennyit változott az évek alatt. 12 éve vettük a házat és 4 éve porig romboltuk, a kerttel együtt. Soha nem járt nálunk kertész, tájépítész....max. vendégségben....mindent mi csináltunk a földmunkától a térkövezésig. Mindig szerettem volna egy magas ágyást és hogy ne kelljen folyton váltogatni benne a növényeket a fűszerkertet álmodtam bele. Kb. 2x2 méteres térkővel borított beton "építmény" különböző földdel töltve a növények igényeinek megfelelően.

Így nézett ki 2 éve mikor kész lett és beültettem az első növényeket. A "gengsztereket", mint a menta és citromfű mindenképpen szabályoznom kellett, mert nem szerettem volna ha 1 év múlva mindenhol elszaporodik, kiszorítva a többi növényt. Ezért ezeket nagy műanyag tálakba tettem le, amiket időnként kiszedek  a földből és ellenőrzöm nem másztak-e ki a növények a tálból. Van fodormenta, borsmenta, almamenta, fahéj menta és narancs menta ültetve. 
Ez már tavaly nyáron készült. Hatalmasra nőtt a vegeta. Elöl a sarokban oregánó, bazsalikom, majoranna, csombor. A sarkokban snidling és metélő fokhagyma van és a metélő petrezselymet is ide szoktam ültetni minden évben. Itt még egy kis büdöske is nőtt benne a levendula mellett, mára mindkettőt kiszorította a hatalmasra nőtt rozmaring ami ezen a képen alig látszik a büdöske mögött. 
Itt már elég nagyok a bokrok. Az esti locsolásoknál isteni illatot árasztanak együtt. 

Idén nem sokat kertészkedtem, időm sem volt rá és az idő sem kedvezett a kertészeknek. A délutáni szép időben azért kimentem ma  és a "gengsztereket" megfékeztem, mert nagyon kinőttek az edényeikből. A rozmaring olyan hatalmasra nőtt hogy  folyamatosan vágom és szaporítom a kis töveket. Sövényt szeretnék belőle. Illatosat. A megálmodott (barokk) kertembe:))

2 megjegyzés:

Csandi írta...

de szép :)

Andy kuckója írta...

Köszi! Némi rozmaringra nincs szükséged?! Adnék szívesen mert meg kell nyírnom, de ez a mennyiség 5 étteremnek is sok lenne:)