2018. szeptember 7.

Beérett a batáta

Ígértem hogy betakarítás után megosztom első tapasztalataimat a batátával kapcsolatban.
Eltelt az ültetéstől számított 100 nap, így tegnap kíváncsian estem neki az első termés felszedésének.
A kisebb cserepekkel kezdtem amikbe többnyire 1 vagy 3 növény került. Vegyesen ültettem fehéret és sárgát. A fehér sajnos nem lett olyan nagy és girbe-gurbán is nőtt. Az íze is kicsit más, inkább főzni való, sütve nem annyira ízlett a családnak.
Cserepekben  a sárgákból is közel 1 kg-t szedtem ki, amik nem voltak olyan óriásiak. Sütve nagyon szeretjük,
egy-egy ebédhez el is fogyasztjuk.

A nagy terrakotta cserépbe 5 növény került. Ebben kerti föld, virágföld és zsákos marhatrágya volt.  cserép is elég magas, így lefelé szépen tudtak nőni és vastagodni a gyökerek. Nagy örömöm innen elég nagy darabokat sikerült kiszednem. Úgy látszik ez a magasság kell ahhoz hogy szép vaskosra és hosszúra nyúljanak a gyökerek. Vizet általában reggel és este kaptak, ezt valószínűleg egy kicsit sűrítenem kell majd, akkor talán még erőteljesebbek lesznek a gyökerek. A kalodát a végére hagytam. Ez egy raklapra tehető kaloda (80x100cm) amiben a földet depóztam a füvesítéshez, de még nem sikerült elhasználnom. Ebbe kerti föld volt (nálunk fekete homokos) és némi zsákos marha trágya. Raklap nélkül van lerakva a földre 3 db egymásra téve, ami kb 1 méter magas. Ebből is szép nagyokat sikerült kiszednem, a legnagyobb darab fél kg-ot nyomott.  


Összességében a 20 bokor alól 17 kg batátát szedtem fel. Mindezt cserepekbe, kalodába ültetve. A legnagyobb hely az 1mx80cm-es kaloda volt, amiben 6 növény volt és kb 8 kg batáta termett. A nagy terrakotta cserép is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.  A kisebb cserepeket ( 5 db volt) viszont jövőre kicsit nagyobbakra és magasabbakra cseréljük, a térköves járdán végig el fognak férni még azok is. A lombozata is szép,  és kártevő sem volt rajta így teljesen vegyszermentesen termeszthető. Ha jó földbe ültetjük, megfelelő méretű cserépbe akkor kevés idő és energia ráfordításával szerintem nagyon megéri az ültetése. Nincsenek megjegyzések: